Hemen hemen her insan bir kez olsa dahil bel ağrısıyla karşılaşmıştır. Oldukça şiddetli olabilen bel ağrısı, çoğunlukla cerrahi girişime gerek kalmadan kendiliğinden geçebilmektedir veya özel tedavi yöntemleri ile iyileşme sağlanabilir. Maalesef ki hastanede takip edilen hastaların yarsında bel ağrısı düzenli olarak ortaya çıkarak yıllarca bir takım huzursuzluklar ve rahatsızlıklar oluşturmaktadır. Bununla birlikte sırt ve bel ağrıları birbirinden çok farklı nedenlere bağlı olabildiğinden doğru teşhis ve tedavi için gideceğiniz yerde deneyimli uzmana görünmek fayda sağlayacaktır.
Genellikle bu tarz ağrılar on ikinci kaburga çifti ile kalça olukları arasındaki bölge ile sınırlı olur. Bu bölgede ağrının sebebi olabilecek birkaç yapı bulunmaktadır:
Bağlar ve kaslardan kaynaklı;
Omurga yapısı ve sinir sıkışması;
Mideden gelen ağrı ve bağırsak sistemi;
Böbrekler
Öncelikle belirtmek gerekir ki iç organların çalışması sistemi dolaylı olarak omurga ve sinirlerle bağlantılıdır; diğer taraftan omurga ve kasların çalışması da kasların içerisinde yer alan kan damarlarınca beslenme koşullarına bağlıdır. Böylece; kas kaybı ve bağ sistemi bel ağrısının en sık nedenlerinden biridir. Kas ve bağ kayıplarına neden olabilecek durum olarak; vücudun alışılmadık ağırlıklara maruz kalması (ağır sporlar,ani hareket, ağır kaldırma, fitness aktiviteleri gibi) sonucunda oluşan kas kasılması (spazm) olabilir. Bunun dışında; sık sık uygulanan aşırı yoğun fiziksel aktiviteler de; zamanında fizik tedavi uygulanmadığı takdirde bel ağrısına neden olabilir.
Belin yapısına bakacak olursak; Toplam beş omurdan oluşan bel omurgası sakrum ve 4-5 omurun birleşmesinden meydana gelen kuyruk sokumu ile sonlanır. Omurlar arası boşlukların içerisinden, bacak ile iç organların faaliyetini kontrol eden sinir kökleri uzanmaktadır. Sıklıkla; omur arası disk hasarı (bel fıtığı) veya omur aşınması nedeniyle oluşan sorun sinir kökünün sıkışmasına neden olur (disk sıkışması, bel fıtığı, bel kayması, omurga kayması ve osteoartrozda, kireçlenme görülür). Bu durumda oluşan ağrı bel bölgesi ile sınırlı kalmayıp sinirler aracılığıyla bacaklara doğru yayılabilme özelliğine sahiptir.
Merkezimizde uygulanan bel ağrısı tedavisi tamamen bireysel olarak gerçekleştirilmekte olup tedavide omurga ve bağlı olduğu yapılardaki kan dolaşımını düzeltmeye yönelik doğru egzersizlerin seçilmesi esastır.
Bel Ağrılarının Nedenleri
Edinilen bilgilere göre toplumda her 100 kişiden 90 nında bel ağrısı olur. Bel ağrısının nedenlerine bakacak olursak.
Böbrek
Böbreklerden kaynaklanan sorunlar
Sindirim sisteminden kaynaklanan sorunlar
İç organların bazı nedenlerinden dolayı
Mekanik ağrı ( gün içindeki aktiviteden dolayı)
Dejeneratif yani yıpranmaya bağlı nedenler
Disk patlaması (bel fıtığı)
Bel, dejenerasyona (yıpranmaya) en çok maruz kalan omurga bölümüdür ve bu hiç de şaşırtıcı değil, çünkü esas yük bel omurlarının olduğu bölüme biner. Özellikle bu bölümde yer alan omur arası diskler zarar görür. Bel ağrısı aniden (akut) şiddetli veya uzun süreli (kronik) ve genellikle kronikleşen künt ağrı şeklinde olabiliyor.
Bel Ağrılarının Tedavisi
Rahat nefes almanızı, hareket etmenizi imkansız kılacak kadar normal yaşam tarzınızı kısıtlayan şiddetli veya künt bir bel ağrınız oldu mu hiç?
Peki uzmanlar size neler söylediğini hatırlayınız.
Tonlarca ilaç, blokaj ve fizyoterapi seansı mı önermişlerdi? Peki uzun sürdü mü rahatlamanız?
Muhtemelen hayır. Yoksa daha etkili bir çözüm arayışı içerisine girip şu anda sitemizi ziyaret eder miydiniz?
Peki neden biliyor musunuz? Çünkü şimdiye kadar tedaviniz hep hastalığın sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelikti, hastalığın temelinin çözülmesine değil. Diğer ifade ile siz ağrı ile mücadele ettiniz, ağrının sebebi ile değil.
Tamamen ilaçsız ve bel ağrısının nedenine yönelik ağrıyı oluşturan etmeni kaldırmaya yönelik tedavi yöntemlerimiz var. Bu tedavi yöntemleri ile ağrıyı ortadan kaldırırken ağrının neden olduğu sorunu da tedavi ediyoruz.