Manuel Terapi

Manuel terapi, eklemlerdeki hareketi düzeltmek, ağrıyı hafifletmek, genel sağlığı teşvik etmek veya gevşemeye neden olmak için vücudun dokularını manipüle etmek için el hareketlerinin kullanılması olarak özetlenebilir.

Bu tedavi yöntemi genellikle bu yöntem üzerine uzmanlaşmış fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, ergoterapistler ve fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır.

Akut veya kronik ağrı, eklem sertliği ve kas gerginliği olan birçok hasta manuel terapiden yararlanabilir.

Ağrının hafifletmek, kasların ve eklemlerin hareket aralığını genişletmek, doku onarımına katkı sağlamak, yumuşak doku iltihabını azaltmak, kas gerginliğini azaltarak gevşemeye neden olmak gibi birçok yararı olduğu düşünülmektedir.

Manuel Terapi Nedir?

Manuel terapi, fizik tedavi yöntemlerinin içinde uzun bir geçmişe sahiptir ve manuel terapi uygulayanlar uzmanlar, manuel terapi yaklaşım ve tekniklerindeki çeşitliliğin oluşmasında öncülük etmişlerdir.

Manuel terapi, bir cihaz veya makinenin aksine ellerle verilen özel bir fizik tedavi şeklidir. Manuel terapide, tedaviyi uygulayan uzmanlar, kas spazmı, kas gerginliği ve eklem fonksiyon bozukluğunun neden olduğu sırt ağrısını azaltmak için ellerini kas dokusuna baskı yapmak ve eklemleri manipüle etmek için kullanırlar.

Manuel terapi, bazı kas-iskelet sistemi sorunlar sebebiyle yeterli hareket kabiliyeti ve hareket açıklığı olmayan eklemlerin tedavisinde yardımcı olabilir. Bu sınırlama rahatsızlığa, ağrıya, işlevde, duruşta ve harekette değişikliğe neden olabilir. Manuel fizik tedavi, hastayı ağrı olmadan daha doğal harekete döndürmek için sert eklemlere hareketliliğin geri kazandırılmasını ve kas gerginliğinin azaltılmasını hedefler.

Bu nedenle, manuel fizik tedavi, hem sakroiliak eklem disfonksiyonu gibi eklem problemlerini barındıran kronik sırt ağrısı olan hastalar hem de sırt kası gerginliği veya geri çekilmiş bir bağ gibi yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısı olan hastalar için sırt ağrısı rahatlaması sağlayabilir.

Manuel tedavinin tüm alanlarında henüz kapsamlı klinik çalışmalar yapılmamasına rağmen, sınırlı klinik veriler ve hasta raporları, manuel fizik tedavinin bazı hastalar için sırt ağrısının giderilmesinde etkili olabileceği iddiasını desteklemektedir.

Manuel Terapi Nasıl Yapılır?

Manuel terapinin nasıl uygulandığı hastanın ihtiyacına göre belirlenir. Her hastanın şikâyeti ve sebepleri farklı olabileceği için uygulanan tedavinin şekli de farklı olabilir.

Herhangi bir manuel terapi veya fizik tedavi tekniğine başlamadan önce, terapist, daha fazla komplikasyon oluşmayacağından emin olmak için hastanın kemiklerinin, kaslarının, kan dolaşımı ve sinir sisteminin tam bir değerlendirmesini yapar. Değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak, terapist, yumuşak doku mobilizasyonu, eklem mobilizasyonu, germe ve kas enerji teknikleri gibi yöntemlerden uygun olanını seçer ve bir uygulama programı hazırlar.

Yumuşak doku mobilizasyonu genellikle lifli kas dokusunu parçalamak ve kas gerginliğini gevşetmek için kullanılır. Örneğin, bir terapist, sırt yaralanmasından kaynaklanan skar dokusu etrafındaki birikime yumuşak doku mobilizasyonu yapabilir. Tekniğin kendisi, hedef kas sistemi etrafında tekrarlanan germe hareketleri ve basınçtan oluşur.

Eklem mobilizasyonu ise kısıtlı bir eklemi gevşetmek ve hareket aralığını artırmak için uygulanır. Eklem mobilizasyonu genellikle hem dinlenme hem de buzlanmanın geçici olarak hafiflettiği kas ağrısından kalıcı bir rahatlama sağlar, çünkü sorunun kökü eklemin kendisindedir.

Germe uygulaması, anormal nöromüsküler reflekslerden kaynaklanan yapısal ve postüral sorunları düzeltir. Tekniğin uygulanışı son derece naziktir. Bu nedenle, terapistler bu tekniği akut veya hassas sırt problemlerini tedavi etmek için acı veren diğer prosedürlerin yerine tercih edebilirler.

Kas enerji teknikleri de eklemleri harekete geçirmek ve kısalmış kasları uzatmak için bir karşı kuvvete karşı kasın gönüllü olarak kasılmasını kullanır. 3-5 saniyelik bir kasılmanın ardından, terapi uzmanı, eklemi, hastanın tekrar kas kasılması gerçekleştirdiği yeni seviyeye götürür. Bu iki veya daha fazla kez tekrarlanabilir. Bu teknik, uzmanın, tüm işi yaptığı eklem mobilizasyonu gibi pasif bir prosedürün aksine, aktif bir prosedür olarak nitelendirilir. Kas enerjisi teknikleri genellikle hasta tarafından iyi tolere edilir ve eklemi zorlamaz.

Yukarıda açıklanan teknikler dışında da birçok teknik mevcuttur. Bu nedenle terapi yöntemlerini detaylı öğrenmek için bir uzmana başvurmak gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara
× Whatsapp